Les nostres idees

Joventuts Socialistes d’Espanya és una organització centenària formada per joves que creiem en la democràcia, la pau i la igualtat. Som internacionalistes i republicans, i creiem fermament en els i les joves, i per això treballem per i per a ells. 

Volem una joventut crítica i participativa, capaç de participar activament, com a ciutadans de ple dret que són, en la construcció d’una societat millor i, especialment, en l’elaboració i posada en marxa de les polítiques que ens afecten directament. 

Tenim clar que el futur és nostre, però el present, el dia a dia en què vivim, també ens pertany, i creiem que els joves hem de ser part activa d’aquest present, del qual també volem i hem de ser protagonistes. 

Defensem una concepció integral i transversal de les polítiques de joventut que reculli solucions i respostes a totes i cadascuna de les inquietuds, preocupacions i problemes de la joventut del nostre país.

Creiem en els valors democràtics que hem heretat, en la transformació de la societat cap al progrés de tots i totes per igual, amb més cohesió social, inclusió i interculturalitat.

Volem continuar sent la nació que lidera l’extensió dels drets civils i l’estat del benestar, i apostem pel socialisme jove i progressista, per una nova majoria social jove que sigui protagonista al carrer i el motor de la participació que permeti impulsar la consolidació del canvi social que estem vivint.


EDUCACIÓ

Els joves socialistes estem convençuts que l’educació és un pilar bàsic de tota la societat. Al llarg de tota la història ha sigut l’arma principal per aconseguir l’emancipació, aconseguir els majors nivells de llibertat, transformar el món, resoldre les desigualtats i fer més justes les societats.

Els i les joves socialistes entenem com a premissa que l’educació ha de ser pública i laica. Entenem que les classes de religió, sigui quina sigui aquesta, no han de formar part de l’activitat escolar per ser estranya a aquesta. Però, en pro de l’optimització dels recursos, entenem que, com qualsevol altra associació, podran fer servir aquests espais públics fora de l’horari lectiu sempre que sigui possible aquesta compatibilitat.

Demanem que s’eliminin de manera progressiva els concerts i tots els privilegis i les diferències que existeixen entre els centres concertats i els centres públics, posant especial atenció en els drets dels treballadors de l’escola concertada, que no s’han de veure perjudicats per aquesta eliminació. 

Desitgem que la societat percebi la qualitat de l’ensenyament públic com un element de prestigi i que es compleixin les quotes d’inserció d’alumnes amb necessitats especials també en els centres concertats.

Apostem també per la formació professional com a fórmula educativa alternativa al batxillerat per als alumnes que no vulguin fer-lo. Els cicles formatius han de ser una de les vies clares a les quals es pugui optar com a primera formació de cara a una primera feina. Una formació àmplia però específica.


EMANCIPACIÓ

Un dels reptes més importants a què ens enfrontem és aconseguir una major emancipació dels i les joves, i en millors condicions.

Creiem fermament en la necessitat d’articular polítiques públiques d’habitatge destinades a facilitar l’accés a l’habitatge als ciutadans i ciutadanes, i de manera especial als i les joves. L’accés a l’habitatge és un dret constitucional i les administracions públiques han de prendre la iniciativa amb l’objectiu de fer realitat aquest dret.

I en aquest sentit, estem convençuts de la necessitat que les administracions públiques, totes elles, apostin per la construcció d’habitatge protegit, tant en règim de lloguer com de propietat; pel foment del lloguer, amb l’objectiu que es converteixi en una opció atractiva capaç de competir en igualtat de condicions davant la compra; per la posada en marxa de totes les mesures necessàries que impedeixin l’especulació amb el sòl i el creixement urbanístic descontrolat. 

El gir en les polítiques públiques d’habitatge que es va produir el 2004, després del canvi de Govern, ens va situar en la direcció adequada, amb mesures com la Llei del sòl, el Pla de foment de l’emancipació o el Pla d’habitatge 2005-2008, però creiem que sempre es pot avançar més, amb propostes i mesures noves.

En matèria d’ocupació, apostem per l’estabilitat i la qualitat, perquè des de les administracions públiques s’impulsin polítiques actives d’ocupació que contribueixin a posar fi a la precarietat, que incideixin en la lluita contra els accidents laborals, que fomentin l’autoocupació i l’economia social entre els i les joves, que afavoreixin la conciliació de la vida laboral i familiar i la formació dels treballadors.

Creiem que en els darrers anys s’ha obert un escenari més esperançador per a les polítiques d’emancipació juvenil i per això volem continuar lluitant, comptant amb la participació crítica i activa dels i les joves, i amb l’objectiu de trobar entre tots les fórmules que ens permetin gaudir d’una feina estable i d’un habitatge de qualitat a un preu assequible, amb l’objectiu clar que viure per compte propi deixi de ser un problema.


IGUALTAT

Un element bàsic que tenim ja fortament adherit a la nostra cultura és el valor de la igualtat. Entenem la igualtat com un dret, com a garantia de participació, oportunitats i tracte a tots els nivells, i amb independència del sexe, origen, creences o orientació sexual.

Creiem en la necessitat de donar un nou impuls per continuar avançant en l’aposta cap a la igualtat real entre persones, la igualtat davant la llei, la igualtat en l’exercici de la participació i en l’exercici de les responsabilitats públiques i sobretot la igualtat social, a través de l’equiparació d’oportunitats.

Fomentem l’educació intercultural amb l’objectiu d’impulsar l’enriquiment cultural dels i les joves, el respecte a la diversitat, a través de l’intercanvi i la participació crítica, per aconseguir així el desenvolupament d’una societat democràtica basada en la igualtat, la tolerància, la solidaritat i la justícia social, una societat que lluiti contra la desigualtat moral en totes les seves facetes.


MEDI AMBIENT

Entenem el medi ambient com una àrea transversal a totes les polítiques, una política prioritària i pilar bàsic de les nostres idees com a joves socialistes.

El medi ambient ha de ser un dels pilars centrals del nostre discurs com a organització i una prioritat política de primera magnitud a l’hora de presentar-nos a una societat cada vegada més sensibilitzada, que demana solucions a problemes que són al carrer i que es perceben com a molt importants. 

Apostem per un futur sostenible, per les energies netes i un desenvolupament sostenible, a Espanya i a nivell mundial, que permeti el desenvolupament dels països més necessitats en les millors condicions.

Complir amb els compromisos adquirits amb el Protocol de Kyoto, una política compromesa amb el desenvolupament sostenible, la protecció dels hàbitats naturals del nostre país per conservar la gran biodiversitat i endemismes que tenim i la lluita contra la desertificació formen part de la nostra agenda de reivindicacions a gran escala, han de ser objectius prioritaris d’aquesta política mediambiental.

A més, també creiem en la necessitat de gravar amb impostos ecològics els cotxes que més consumeixen, de fomentar una nova cultura de l’aigua, de propiciar un desenvolupament urbanístic costaner sostenible, sense ports esportius ni platges artificials. Com que també és indispensable recolzar de manera decidida les energies renovables, cal que aquesta política inclogui el recolzament a la investigació de noves energies com la mareomotriu.

A nivell local i personal és molt el que es pot fer. Cal fomentar els valors mediambientals: ecologisme, oci rural, voluntariat ambiental, reciclatge, valoració i ús eficient dels recursos com l’aigua, els aliments, l’electricitat, els combustibles fòssils, etc.


POLÍTICA INTERNACIONAL I DE COOPERACIÓ

Volem un futur en pau. Apostem fermament pel foment de la pau i de la democràcia a través de les institucions multilaterals i rebutgem qualsevol intent d’ús unilateral de la força per sobre de la llei dirigit contra els ciutadans indefensos.

Per això, creiem que és urgent substituir el “xoc de civilitzacions” per l’Aliança de Civilitzacions proposada per Zapatero, des de la convicció que només un ordre internacional just i un repartiment adequat de la riquesa mundial que posi fi a les desigualtats poden donar lloc a moviments transformadors que procurin un nivell de vida i llibertat adequat a tots els individus del planeta.

Com a europeistes, pensem que Europa ha de ser una zona de pau, una Europa unida que tresoregi la pau com a objectiu i valor fonamental pot i ha de contribuir a estabilitzar la política internacional. Cal que promoguem un ordre mundial basat en l’enteniment i no en l’amenaça militar.

Els socialistes estem convençuts que el diàleg i la negociació han de substituir les armes, sempre n’hem estat. La societat no pot enganyar-se, el xantatge i l’amenaça militar no solucionaran els conflictes del segle XXI, en tot cas els agreujaran.

En matèria de cooperació internacional, creiem que hem de treballar perquè totes les institucions públiques destinin fons econòmics i posin en marxa polítiques per a la cooperació internacional i el desenvolupament. 

Creiem que totes elles han de comprometre’s de manera decidida a destinar el 0,7% dels seus pressupostos a la cooperació.